Het is een vraag die nieuwe ouders zich vaker stellen. Geef ik mijn baby nu wel of geen fopspeen?  Wij hebben daarom voor je even alle voor- en nadelen opgelijst, zodat je zelf kan beslissen of je wel of geen fopspeen wil geven.

Voordelen:

 • Baby’s hebben een instinctieve zuigreflex. Het zuigen zelf zorgt hierbij voor een troostend en goed gevoel bij je kindje. Onderzoek toont aan dat de stresslevels tijdens en na een ingreep bij de baby lager zijn als die zuigt op een fopspeen. Ook onderzoeken bij premature kindjes melden een kortere ligduur in het ziekenhuis bij fopspeen gebruik. We kunnen er dus vanuit gaan dat een fopspeen een troostend, regulerend en kalmerend effect heeft op de baby.
 • Een viertal onderzoeken tonen een lager aantal gevallen van wiegendood bij baby’s met fopspeen. De precieze redenen hiervoor zijn nog niet echt duidelijk en worden verder onderzocht.
 • Fopspenen zouden een pijnstillend effect hebben op baby’s. Ook hier verwijzen onderzoeken vooral naar premature baby’s en de cortisol levels bij ingrepen.
 • Fopspenen zorgen voor een zelf-troostend effect. Baby’s met een fopspeen kunnen zichzelf iets sneller zelfstandig troosten.
 • Fopspeen gebruik kan je gemakkelijk terug afleren. Duimzuigen daarentegen heeft veel dezelfde nadelen maar is erg moeilijk af te leren.

Nadelen

 • Kindjes die fopspenen gebruiken, hebben volgens onderzoek een grotere kans op het ontwikkelen van oorontstekingen. Wel dient hier een kanttekening bij gemaakt te worden. In de onderzoeken hebben de meeste kindjes die een fopspeen gebruiken vaak geen moedermelk (meer) als voeding.  Deze factor dient meegenomen te worden gezien de beschermende factor van moedermelk tegen oorontstekingen ( otitis media).
 • Kindjes die erg lang blijven zuigen op een fopspeen, (vooral wanneer de fopspeen ook gedoopt wordt in zoetigheid) hebben een grotere kans om gaatjes in de tanden te krijgen.
  Langdurig fopspeengebruik zorgt vaak voor een afwijkende stand van de tanden. Dit is vooral het geval wanneer de speen in de leeftijdsgroep van 3 tot 5 jaar nog gebruikt wordt.
 • Zuigen op een fopspeen kan hongersignalen maskeren, waardoor je niet optimaal inspeelt op je baby.
 • onderzoek toont aan dat er meer bacteriën aanwezig zijn in de mond van baby’s/ jonge kinderen die een fopspeen gebruiken. Vaak zijn dit eerder onschuldige varianten. Op de fopspeen zelf stelden onderzoekers een verschil vast tussen silicone en rubber, waarbij siliconenspenen minder vatbaar zijn voor aanhechting van bacteriën.
 • Tot het moment dat de baby de fopspeen zelf in de mond kan stoppen, is hij afhankelijk van de ouder om die terug te geven wanneer hij die verliest. Je kan de afhankelijkheid wel beperken. In onze slaapcoaching geven we hier uitgebreid uitleg over.
 • Mogelijks is er een negatieve invloed op het functioneren en bouw van mond (spieren) en tanden.  Zo ligt bij fopspeengebruik de tong niet tegen het verhemelte, maar onder de fopspeen.
 • Een fopspeen zou de borstvoeding nadelig beïnvloeden, wordt vaak verteld. Een aantal recente onderzoeken tonen echter weinig tot geen verband bij fopspeengebruik op de duur van de borstvoeding. Mogelijks is de invloed van een fopspeen dus niet zo negatief als eerst gedacht.

 Onze visie: 

Kijk vooral naar wat je baby nodig heeft en wat jullie zelf als gezin willen. Wel of geen fopspeen: er zijn voor beide voor- en nadelen te melden.  Beide opties zijn prima keuzes! Durf dus gaan voor je eigen keuze.

Kies je voor een fopspeen, gebruik dat altijd een veilig model ( met gaatjes in het schild), vervang de speen regelmatig en check ook tussendoor regelmatig op slijtage. Zorg voor een fopspeen met CE certificaat, zo ben je zeker dat er geen schadelijke stoffen in zitten.
Zelf zouden we adviseren om even af te wachten met de fopspeen als de borstvoeding nog niet vlot loopt.

Beperk het gebruik tot de dutjes of troostmomenten als je kindje nog erg klein is, zorg dat je alert blijft voor hongersignalen.
Bouw het fopspeengebruik tijdig af. ( Eerst enkel nog in bedje, daarna volledige afbouw. Grotere kindjes hebben voldoende andere mogelijkheden tot troost en de nadelen worden groter bij langdurig -en frequent- gebruik.)

Kijk bij het kiezen van een fopspeen niet enkel naar hoe leuk die is, maar kijk welke vorm en soort de voorkeur van jouw kindje draagt.