Je altijd al afgevraagd wat het nut van inbakeren is en hoe je een baby moet inbakeren? We leggen het je haarfijn uit en vertellen je gelijk ook nog een aantal interessante weetjes!

Waarom inbakeren?

Een baby brengt de eerste negen maanden van zijn prille bestaan door in de buik van zijn moeder. Naarmate de maanden verstrijken, wordt deze ruimte steeds krapper. In de laatste weken van de zwangerschap moet baby vooral nog moet groeien. Tijdens deze laatste stapjes in de voorbereiding naar de geboorte, leeft je kindje in een huisje dat voortdurend met hem in contact staat. Bij elke beweging voelt hij jouw lichaam tegen het zijne. Elke seconde hoort hij het ruisen van bloed door jouw aderen op het ritme van je hart. Geen wonder dat baby’s rustig worden van witte ruis!

Na de geboorte komt de baby terecht in een volledig andere wereld. De omvatting rond zijn lichaam, en zacht ruisende geluiden die hij zo goed kent, zijn verdwenen. Ze zijn vervangen door andere ervaringen zoals plotse harde geluiden, koude wind op de huid bij het omkleden. Daarnaast ervaart baby ook een verlies van controle over zijn lichaam nu hij niet meer in vruchtwater zit maar op zijn rug wordt neergelegd in een bedje waar de zwaartekracht haar werk doet.

Daarnaast beschikt hij over een aantal reflexen waar hij geen controle over heeft. Zoals de Moro-reflex waarbij baby bij het schrikken de armen, handen en vingers wijd open spreidt. Deze ongecontroleerde reflex zorgt er vaak voor dat je kindje wakker wordt in zijn dutje.

Een inbakerdoek of inbakerzak brengt rust in de vreemde ervaringen die je baby ondergaat die eerste weken en maanden. Een inbakerdoek of -zak omvat het lichaam van je baby net zoals in de baarmoeder. Daarnaast zorgt deze voor rust wanneer de armpjes onrustig zijn. Een inbakerdoek helpt je kindje dus beter slapen en geeft hem een gevoel van geborgenheid.

Hoe inbakeren?

Er bestaan verschillende technieken om je baby in te bakeren met losse doek(en). Het is bij deze technieken steeds erg belangrijk om ze correct uit te voeren. Doeken die loskomen zijn namelijk steeds een risico naar wiegendood toe.

Wil je jouw kindje snel, eenvoudig en veilig kunnen inbakeren? Dan kun je ook opteren voor een inbakerzak of voorgevormde inbakerdoek met klittenband. Deze zijn niet alleen gemakkelijk in gebruik maar ook ergonomisch: ze zitten strakker waar armen en romp zijn en geven ruimte waar de heupjes en benen zijn. Dit is belangrijk voor de heupontwikkeling. In onze BabyExpert boxen vind je in de Blije Buikjes Box een lichtere inbakerzak (swaddle) en in de Zoete Dromen Box een multifunctionele versie die zich aanpast aan de noden van jouw kindje. Voor kindjes die erg beweeglijk zijn kun je ook de inbakerdoek van Pacco vinden bij de must-haves in onze shop. Deze versie zorgt gegarandeerd voor een goed ingebakerde baby tot de ochtend.

Nuttige weetjes bij inbakeren

Ruglig bij inbakeren

Inbakerde baby’s slapen steeds in ruglig. Dit is de enige veilige houding wanneer een baby ingebakerd slaapt.

Niet enkel bij slaap

Inbakeren kan ook helpen bij krampjes, huilen of onrust.

Afbouwen

Begin het inbakeren af te bouwen rond vier maanden. Rond deze leeftijd begint je kindje te oefenen om te draaien naar de buik. Het is belangrijk om dan te gaan afbouwen. Enerzijds omdat het niet veilig is om ingebakerd op de buik te rollen en te slapen. Anderzijds omdat je kindje tegen die leeftijd meer controle heeft over zijn ledematen en de reflexen die zo storend waren intussen zijn verdwenen. Inbakeren is dus steeds een tijdelijk hulpmiddel.

Sommige inbakerzakken, zoals de inbakerzak TinyNanny die je in onze ZoeteDromenBox vindt, geven de optie om je kindje in te bakeren met één armpje vrij of zelfs te gebruiken als slaapzakje. Handig wanneer je wil afbouwen.

Wanneer niet inbakeren?

Baker je kindje niet in wanneer het koorts heeft. Het kan dan zijn warmte niet kwijt. Ook wanneer je koorts verwacht (vb. na vaccinatie) kun je het inbakeren even uitstellen.

Ook bij ernstige luchtweginfecties of benauwdheid kan je beter het inbakeren even achterwege laten.

Heeft jouw kindje medische problemen of is het prematuur? Dan is het goed om vooraf even te overleggen met een deskundige.

Blijft jouw kindje onrustig en huilen of hebben jullie problemen om een goed slaapritme te vinden? Onze experts staan steeds klaar voor een teleconsult, consult in de praktijk of een huisbezoek.