De meeste ouders komen er in de eerste maanden na de geboorte mee in contact: de befaamde babykrampjes. Vaak zeggen familie of kennissen dan: “Krampjes horen er bij. Dat gaat wel over als ze ouder zijn.” In de meeste gevallen is dit ook zo, maar er kunnen toch heel wat moeilijke weken zijn voor het beter gaat. Daarnaast hebben krampjes steeds een oorzaak en deze lost zich niet altijd vanzelf op. Wat kun je nu doen als je baby krampjes heeft?
Krampjes kunnen zorgen voor ontroostbaar huilen en als ouder is dit een zeer intense periode. Ook je kindje wordt danig uit balans gebracht wanneer het herhaaldelijk last heeft van krampjes. Het is dus zeker belangrijk om eens goed te kijken waarom een baby nu krampjes heeft en wat je er aan kan doen.
Boeren is belangrijk
Hoe je kindje drinkt, bepaalt hoeveel lucht het mee hapt. Hoe meer lucht er in het maagje komt, hoe meer je kindje eigenlijk zou moeten boeren. Lucht die blijft zitten, zakt na een tijdje richting darmen. Daar kunnen ze krampjes veroorzaken. Lucht elimineren door boeren is de eerste stap in het verminderen of vermijden van krampjes.
Laat je kindje dus steeds goed boeren. Dit doe je door zijn bovenlichaam zo rechtop mogelijk te houden, zodat de slokdarm een rechte lijn vormt en lucht gemakkelijk kan ontsnappen.
Warmte en zachte druk
Soms kan het helpen wat tegendruk te geven op het buikje of je geeft jouw baby een buikmassage.
Kun je niet de hele tijd met je baby bezig zijn, dan kan het ook helpen om een warmtebron op het buikje te leggen, net waar de pijnlijke krampjes zijn. Zorg er hier wel voor dat deze niet te zwaar zijn voor het babybuikje. Een goed voorbeeld van een passend warmteartikel is het warmtekussentje met sorghum granen wat je kan vinden in onze Blije Buikjes Box.
Beweging en buikmassage
Fietsen met de beentjes en het buikje goed masseren kan je kindje snel verlichting brengen. Ook bij constipatieproblemen kan dit een goede hulp zijn.
Druppeltjes of andere wondermiddeltjes?
Er bestaan heel wat middeltjes die beweren krampen op te lossen. De meeste van hen tonen echter bij wetenschappelijk onderzoek weinig tot geen verschil met niets toedienen. Soms zijn baby’s even stiller omwille van het ‘lekkere smaakje’ dat ze proeven.
Geborgenheid en inbakeren
Vaak voelen jonge baby’s zich iets meer geborgen als ze zijn ingebakerd. Het zorgt voor rust als hun lichaam onrustig is en vaak vinden ze zo wel de slaap. Geborgenheid bieden blijft ook belangrijk. Knuffelen en even bij je pakken bijvoorbeeld, helpt elk kindje dat ongemakkelijk is om wat meer te kalmeren.
Oorzaak krampjes
Vaak hebben krampjes een oorzaak die je kan uitschakelen. Ze kunnen constipatie gerelateerd zijn of ontstaan door (een combinatie van) overvoeding, allergie, gevoelige/geïrriteerde/onrijpe darm, lucht inslikken en weinig beweging.
Extra hulp nodig?
Heeft jouw kindje veel meer dan gemiddeld last van krampen en zie je door de bomen het bos niet meer? Weet dan dat je ook altijd bij ons terecht kan voor begeleiding. Contacteer ons voor een afspraak.